Kiek nou 's!
Door Herman Woltersom

Vers van de pers!

Dinsdag 11 juni in Wildlands zal ik niet heel snel vergeten. Het begon als een vrij gewone dinsdagochtend. Maar ik had net mijn eerste kop koffie op toen ik werd gebeld door collega Harmen, verzorger van de savannedieren.

In de stal van de onagers was een kleintje geboren! Het stond al op de poten en dronk goed bij de moeder. Het leek al zo sterk te zijn dat de dierverzorgers het meteen de woestijn van Serenga mee op wilden laten gaan met de moeder en twee andere merries. Maar voordat dat ging gebeuren, zou ik foto’s en een filmpje komen maken.

Niet veel later stond ik het pasgeboren hengstje te aanschouwen. Het geslacht is pas duidelijk te zien als het diertje voor de eerste keer plast. Wat een dapper ding al! En moeder stond het nog schoon te likken. “Wat heb ik toch fijn werk”, dacht ik bij mezelf. Op kantoor monteerde ik de beelden tot een leuk, kort filmpje en deze plaatste ik op de social media van Wildlands.

Ook typte ik een nieuwsbericht voor de website, met een foto van het kleine onagertje erbij. Ik kon weer verder met mijn geplande dagprogramma, dacht ik…., want toen ging de telefoon weer. Misschien een flauw grapje, maar dit telefoontje was een heus persalarm! Er stond namelijk een tweede merrie te bevallen, in de woestijn voor de ogen van de aanwezige bezoekers.

Samen met collega Renee Vorenkamp en gewapend met fototoestel en camera, waren we net op tijd. Toen we bij het gebied aankwamen, was er net een stukje voorpoot zichtbaar; de bevalling liet niet lang op zich wachten. Ik heb alles kunnen filmen, van het moment dat het veulen er was, de eerste stapjes, tot de eerste keer drinken bij moeder. Wat bijzonder! En niet alleen om dit mee te maken met al die bezoekers er omheen, maar ook om te weten dat dit veulen een aanwinst is voor de populatie onagers. In het wild wordt deze diersoort met uitsterven bedreigd.

Wildlands is het enige park in Nederland waar deze Aziatische wilde ezels te zien zijn. En dan op één dag maar liefst twee hengstjes (want ook het tweede veulen blijkt een mannetje te zijn) erbij. Fantastisch, wat een dag deze dinsdag 11 juni 2019.