Werknemers Forbo-Novilon staken tot vrijdagochtend

Coevorden - Werknemers bij Forbo-Novilon in Coevorden hebben dinsdagavond om tien uur het werk neergelegd. De staking duurt vooralsnog 56 uur, tot vrijdagochtend zes uur.

Het bedrijf is niet ingegaan aan de eisen van de FNV voor de nieuwe cao, die op 1 januari had moeten ingaan. Het ultimatum dat de vakbond het bedrijf had gesteld verliep dinsdag om 18.00 uur.

De onderneming en de vakbond hebben een waslijst van verschillen van mening over de nieuwe cao die al op 1 januari had moeten ingaan. Voornaamste strijdpunt is de eis van de FNV dat het loon met vijf procent, en met 135 euro minimaal per maand wordt verhoogd. Het bedrijf wil niet verder gaan dan 2 procent.

De FNV-leden wezen 5 juni het eindbod van Forbo-Novilon van 22 mei af. Zij gaven hun werkgever tot gisteravond een laatste kans om acties te voorkomen.

Bij de fabriek in Coevorden werken zo’n 400 mensen, van wie 275 in vaste dienst.

Ook bij de productielocatie van Forbo Assendeflt, die net als ‘Coevorden’ een eigen cao heeft, zijn de onderhandelingen ook gestrand. Daar zijn sinds vorige week acties gaande. Beide fabrieken behoren tot het Zwitserse Forbo-concern dat wereldwijd 5300 medewerkers telt.