Oud-Emmenaar Harry Walstra kijkt uit naar semi-interland

Emmen - De voetbalfans maken zich op voor een grensoverschrijdend voetbalfeest op zaterdag 15 juni, want dan wordt de semi-interland Noord-Nederland tegen Noord-Duitsland na een lange afwezigheid weer gespeeld. Locatie is De Oude Meerdijk.

Coach van Oranje is Ron Jans. De klassieker tussen de buren werd voor het laatst gespeeld in een met recht grijs verleden. Dat was in 1960 om precies te zijn. De eerste editie van Noord-Nederland tegen Noord-Duitsland was in 1913. De uitslag was destijds in Groningen liefst 2-7 voor de oosterburen.

Volgens de overleving won Noord-Duitsland in 1936 te Bremen met klinkende cijfers van de Nederlanders, want het werd 10-1. Twee jaar later was er de revanche namens Noord-Nederland, want dankzij niemand minder dan Abe Lenstra - hij tekende voor alle thuisgoals - wonnen de gastheren met 4-2 op de volgepakte Esserberg in Haren. In 1960 werd het 3-3 in het Groningse Oosterpark. De laatste doelpuntenmaker was op 22 april de legendarische aanvaller Uwe Seeler, die destijds in clubverband speelde voor Hamburger SV.

Drenthina

Het affiche is terug op de voetbalkalender door een groep enthousiaste liefhebbers, waarvan Harry Walstra (53) uit Sneek er een is. Hij voetbalde in het verleden in de jeugd van het Emmer Drenthina - Walstra komt uit de Vlinderstad - en ONS Sneek. In zijn kielzog kreeg Walstra andere liefhebbers van de voetbalsport mee zoals bijvoorbeeld de Emmer burgemeester Eric van Oosterhout, oud-directeur van FC Emmen Wim Beekman en huidig directeur Ben Haverkort. Andere kartrekkers zijn Harm Lassche, Willem Wessels, Wim Mensen, Jan van Driel, Jaap Sanders, William Pomp en Dick Heuvelman.

Hogere regionen

Voetbalfanaat Walstra kwam op het idee om de speciale voetbalwedstrijd nieuw leven in te blazen. „Met hulp van bijvoorbeeld de provincie Drenthe, de gemeente Emmen en FC Emmen kunnen we deze editie organiseren.” Er staan op het kunstgras van De Oude Meerdijk voetballers uit de hogere regionen van het amateurvoetbal binnen de lijnen, maar het is niet alleen voetbal wat de klok slaat op 15 juni.

Er zijn meer grensoverschrijdende ontmoetingen onder het motto ‘samen/zusammen’. Zo doen Nederlandse en Duitse schoolkinderen vanaf 9.30 uur samen mee aan een olympische sportdag, terwijl Nederlandse en Duitse ondernemers elkaar kunnen ontmoeten dankzij de Vereniging Parkmanagement Bargermeer (VPB Emmen). Als opwarmer spelen de Old Stars van FC Emmen vanaf 13.00 uur een partij walking football tegen hun leeftijdsgenoten uit Duitsland.

Duits grondgebied

De krachtmeting wordt in 2020 - groen licht voor die editie is zo goed als zeker volgens Walstra - op Duits grondgebied gespeeld. En dan kan het maar zo zijn dat de editie in 2021 wordt afgewerkt in Heerenveen, Assen, Groningen of Leeuwarden.

Noord-Nederland tegen Noord-Duitsland begint op 15 juni - na de volksliederen - om 15.00 uur. Scheidsrechter is Sam Dröge uit Zuidlaren. Hij krijgt assistentie langs de zijlijn van Remco Miedema en Danny Kempinga. De thuisploeg speelt uiteraard in het oranje. En de entree? Die is gratis.

Selectie Noord-Nederland

Nick Borgman (VV Hoogeveen), Erik Jansema (Harkemase Boys), Jesse Renken (Harkemase Boys), Joost Jesse Visser (Buitenpost), Gibril Sankoh (ACV), Peter Fokke (Alcides), Alex Zomer (HZVV), Ale de Boer (ONS Sneek), Remi Klaassens (Achilles 1894), Joris Voest (Harkemase Boys), Henny Bouius (Harkemase Boys), Thomas Reinders (VV Hoogeveen), Frits Dantuma (ONS Sneek), Jim Veltmaat (MSC Meppel), Marcel Pannekoek (VV Winsum), Ids Hannema (Achilles 1894), Jermain Wobbes (Alcides), Ruendel Martina (ON Groningen), Anjo Willems (VKW), Arnoud Bentum (Be Quick 1887), Romano Djababoe (HZVV) en Curty Gonzales (ONS Sneek).

Staf: Ron Jans (coach), Wilco Niemer (assistent-coach), Paul Weerman (assistent-coach), Bas Roorda (keeperstrainer), Jantinus Mulder (teammanager), Lieke Huls (fysiotherapeute) en Reinoud Brouwer (arts).