Tennisvereniging Sleen zet alles op alles tijdens Flintentoernooi

Sleen – Bij Tennisvereniging (TV) Sleen aan de Zetelveenweg, is aan activiteiten geen gebrek. Op de vier gravelbanen wordt fanatiek gespeeld, maar in het fraai gerenoveerde clubhuis zitten Jacqueline en Piet van der Walle, Hermann Tebbes en Marjolein Kaas druk te overleggen en te telefoneren.

Het toernooiteam is intensief bezig met de voorbereiding van het Makelaardij De Flintentoernooi. "Na acht edities ligt er al wel een beproefd draaiboek op tafel, maar toch moet er altijd opnieuw nog veel geregeld worden", legt het Piet uit, nadat hij de telefoongesprekken heeft beëindigd. Het Flintentoernooi staat van 11 tot en met 16 juni op het programma.

Tennisliefhebbers

Op de tafel liggen de wedstrijdschema’s en geeft Jacqueline ons inzicht in de deelnemerslijsten. "Jaarlijks nemen ongeveer 130 deelnemers uit de regio aan het toernooi deel. In totaal worden er bijna 100 wedstrijden afgewerkt. Er wordt alleen in het dubbelspel gespeeld: dames- en herendubbel of mix. Dat alles op speelsterkten: 5, 6, 7 en 8."

Groot toernooi

Marjolein, secretaris binnen het bestuur, gaat terug naar de beginperiode van het toernooi. "TV Sleen ontvouwde in 2010 het plan, een groot open, door de KNLTB-goedgekeurd, toernooi te organiseren; waar spelers uit het hele land aan deel konden nemen. De uitslagen daarvan zouden ook meetellen voor de persoonlijke rating van elke speler. Landelijke bekendheid bleek een brug te ver, maar met name in de wijde regio bleek er veel belangstelling voor het toernooi. Het heeft dan ook een vaste plaats gekregen op de regionale tenniskalender", stelt ze tevreden vast.

Complete balsport

De vier leden van het toernooiteam zijn allen al langjarig aan de vereniging verbonden, spelen graag tennis en helpen als vrijwilliger de vereniging in de benen te houden. Zowel binnen het gezin van Jacqueline en Piet van der Walle als bij Hermann is tennis een echt familiegebeuren. Partners en kinderen spelen op aardig hoog niveau mee.

Hermann, tevens penningmeester: "Tennis vinden we een  leuke sport: om te doen en om naar te kijken. Het is voornamelijk een buitensport, dat is een voordeel. Uiteraard speelt ook de gezelligheid van samen spelen een rol van betekenis." Piet vult aan: "Het is een mooie en complete balsport, waar snelheid, techniek en inzicht bepalende factoren zijn. Daarnaast vinden we het heel belangrijk dat de leden zich naast het tennissen, ook anderszins inzetten voor de vereniging. We moeten het samen doen. Er is op en rondom het complex altijd wel wat te doen."

Duizendpoot

Jacqueline groeide uit tot een echte clubvrouw. Zo werd ze in 1990 - amper lid nog maar van de club - al bij de voorbereidingen van het 10-jarig bestaan daarvan betrokken. En in de daaropvolgende jaren, bij tal van evenementen en clubfeestjes. "Via de technische commissie - die de competitie, toernooien en clubkampioenschappen faciliteert - kwam ik terecht bij de parkcommissie. Deze groep zorgt ervoor dat het complex een goed verzorgde uitstraling heeft. Dat doe ik nu al ruim tien jaar. In 2018 hebben we met een groep vrijwilligers ons clubhuis opgeknapt. Dat was een mooie klus. En sinds dit jaar heb ik ook zitting in de toernooicommissie."

Uitdaging

Met zeven goed presterende competitieteams,  is er dan sportief gezien ook geen vuiltje aan de lucht bij de tennisclub. Een ander verhaal is volgens Hermann het geleidelijk teruglopend aantal leden. "We zitten nu rond de 125 en de grootste uitdaging is om dit aantal in ieder geval vast te houden en zo mogelijk te vergroten. Samen met omliggende verenigingen proberen we daarom vooral het jeugdtennis een impuls te geven, maar ook op ander terrein gezamenlijk de tennissport te promoten."

Tennissen met de buren

Na het Flintentoernooi, wacht de toernooicommissie al snel weer een nieuwe uitdaging: de ZOSS-wedstrijd. Piet: "Dat organiseren we dit jaar op 28, 29 en 30 juni, samen met de tennisverenigingen uit Zweeloo, Oosterhesselen en Schoonoord. Om die samenwerking te onderstrepen, organiseren we de partijen voor deze wedstrijd afwisselend op één van onze 4 parken: de finaledag is vanzelfsprekend op één park.’ Marjolein vult aan: ‘Dat doen we nu ook al met gezamenlijke toss-dagdelen, wisselend in de vier dorpen. Alle leden zijn dan welkom en door de willekeurige toss-loting, speel je met steeds weer met én tegen andere partners. Dat levert altijd weer leuke ontmoetingen en verrassende tennispartijen op. Met deze samenwerking proberen we de tennissport extra onder de aandacht te brengen."

Kijk voor meer info op www.tvsleen.nl