Wildlands Backstage
Door Hanneke Wijshake

Waarom verandert Wildlands de looproutes en de bebording?

Ik wil graag een misvatting uit de wereld helpen. En wie Wildlands vaker dan één keer bezocht heeft, zal dit kunnen beamen. Geen enkel bezoek is hetzelfde. Niet alleen de dieren zijn altijd in beweging, maar ook het park zelf.

Want zelfs na drie jaar sinds de opening, blijft het park groeien, verbeteren, aanpassen en uitbreiden. Een groot voorbeeld daarvan heb ik laatst op deze plek al behandeld: de doorbraak tussen Nortica en Serenga en daarmee het nieuwe pinguïnverblijf. Maar wat denk je van de bebording?

Toen het park opende in 2016 was er geen enkel informatief bordje te vinden. Wegwijzers wel, in thema uiteraard. Al vrij snel na de opening (al na twee maanden) werden er toch dierinformatieborden geplaatst bij de dierverblijven, omdat bezoekers hier veelvuldig om vroegen.

Maar, voor degene die het zich kan herinneren, dit waren saaie bruine plaquettes. In dat opzicht pasten ze totaal niet bij WIldlands en ze straalden ook nul avontuur uit. Daarom is er lang nagedacht over een goed bebordingsplan, waarbij de informatie, het avontuur en de verhaallijnen van WIldlands in de bebording ‘gevangen’ werd.

In mei 2018 was het zover: de nieuwe dierinformatieborden werden in de drie themagebieden geplaatst. Onderzoek in Nortica, het nationaal park in Serenga en de logboeken van Jim in Jungola staan centraal! Ze passen bij het park en zijn ook nog eens leuk om te zien en te lezen.

Maar net zoals de dieren in het park, is ook deze bebording een ‘levend’ onderdeel. Er komen dieren bij, er worden looproutes veranderd, gebieden uitgebreid. Kortom: het is geen kwestie van ophangen en klaar, maar blijven verbeteren, uitbreiden en aanpassen. Zo wilden we de netpython in de Vlindertempel meer aandacht geven, dan deze soort nu had op de bebording. Er valt namelijk zoveel meer te vertellen dan dat we nu deden. Bijvoorbeeld over de bijzondere manier waarop deze slang de eieren legt en warm houdt! Of wat denk je van de Koppensnellersroute? Waarom is deze in Jungola te vinden en wat moeten ze met al die hoofden? En dit vernieuwen en uitbreiden blijven we doen.

Door iedere keer dat je in het park bent goed om je heen te kijken en ook eens op de bebording te letten, valt je steeds meer op en leer je steeds meer over de dieren, natuur en cultuur. Je avontuur is leerzaam en al lerend ontdek je veel nieuws in WIldlands. Succes!