Jos van Hees hoopt dat 'vrouwenvoetbal met Twedo blijvertje wordt'

Schoonebeek - Jos van Hees is 66 jaar en woonachtig in Schoonebeek. Jos was leraar in het voortgezet onderwijs in Klazienaveen en geniet thans van zijn pensioen. Lees meer over de zestiger in deze editie van de rubriek Sportief Persoonlijk.

Van welke vereniging ben jij voorzitter?
„Voetbalvereniging SVV ’04 in Schoonebeek.”

Waarom juist voorzitter geworden van SVV ’04?
„Ik ben destijds gevraagd om deze functie te willen bekleden. Voetbal trekt mij altijd, evenals het besturen en daarom was die optelsom snel gemaakt.”

Wat wil jij nog bereiken als voorzitter?
„Met het bestuur blijven inzetten op verduurzaming van onze accommodatie. Vervolgstappen maken naar een rookvrij sportpark. Tevens de jeugdopleiding nog meer faciliteren in een goede opleiding met daarbij gediplomeerde trainers. Het liefst van eigen vereniging. En hopen dat het vrouwenvoetbal door de samenwerking met SV Twedo een blijvertje wordt.”

Hoe vaak per week ben je op de club te vinden?
„Ik ben alle dagen wel bezig met de vereniging en kom wekelijks op de club.”

Wat kenmerkt SVV ’04 als club?
„Dat wij de zaakjes goed voor elkaar hebben met actieve vrijwilligers. We hebben een prachtige, verzorgde accommodatie. De jeugd proberen wij een goede opleiding te geven. Senioren en vrouwen krijgen volop ruimte om lekker te ballen. En de derde helft in onze gezellige kantine en de diverse activiteiten die voor jong en oud georganiseerd worden.”

Wat is jouw historie bij de vereniging?
„Doordat mijn zoon Bram ging voetballen ben ik destijds bij het vroegere SC Oranje en later de jeugdcombinatie Oranje/Minjak jarenlang trainer en leider geweest bij de jeugd.”

In hoeverre staat SVV ’04 er goed op?
„Het ledenaantal blijft redelijk stabiel, hoewel de aanwas van jeugd elk seizoen al wel wat minder wordt. Financieel zijn we een gezonde vereniging. Het eerste speelt in derde klasse en hoort daar nu ook thuis. Mooie van deze klasse is dat er veel streekderby’s zijn. En afgelopen seizoen hebben we een succesvolle vrijwilligerswerving gehouden.”

Loop je zelf al warm voor het nieuwe seizoen of is het straks wel even goed?
„Natuurlijk ben je alweer bezig met het volgende seizoen. Vele zaken moeten geregeld worden om een goede start te maken voor het nieuwe seizoen.”

Wie bewonder je in het voetbal?
„Gedreven jongens en meisjes. Veel passie en inzet. Aan de Ronaldo’s en Neymars heb ik geen behoefte. Hollandse polderjongens als De Ligt, De Jong, Van de Beek en Kjell Scherpen zijn mooie voorbeelden voor onze jeugd.”

Gloriemoment als sporter?
„Tot mijn twintigste actief gevoetbald bij SC Emmeloord. Ik had weinig talent. Waar ik wel trots op ben is dat ik 41 jaar lang gefietst heb naar mijn werk in Klazienaveen. Totaal meer dan 160.000 kilometer.”

Dieptepunt?
„Niet dat ik weet. Ik heb er tenminste geen last van.”

Als ik alleen de baas van mijn sportvereniging zou zijn, dan:
„Dat past niet als democraat. We zijn een vereniging waarin de leden zeggenschap hebben.”

Liever met het eerste herenteam hogerop met aangetrokken spelers of met eigen jongens in de derde klasse?
„Met eigen jongens uit het dorp op het niveau spelen wat bij hen past. Alles wat van buitenaf komt om in het eerste te willen spelen bestaat altijd uit passanten en geen clubmensen. Een uitzondering daargelaten.”

Een relatie?
„Ik ben al meer dan veertig jaar getrouwd met Lidy Bruins.”

Hoe breng je graag jouw vrije tijd door?
„Naast mijn voorzitterschap mag ik graag veel wandelen, fietsen, tuinieren en reizen. Ik volg vele sportgebeurtenissen en word graag ingezet als oppas-opa.”

Wat ik vroeger wilde worden, is:
„Er was maar één passie: leraar. Het was een prachtig beroep om met jeugd te mogen werken.”

Hoogtepunten in mijn leven zijn er zeker, maar wat er echt uitspringt is:
„Veel mooie dingen mogen meemaken, maar de geboorte van mijn drie kinderen en kleinkinderen spant de kroon.”

Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers?
„Denk en handel positief. Het glas is niet half leeg, maar half vol!”

Meedoen?

Ook meedoen aan onze rubriek Sportief Persoonlijk? Stuur een verzoek naar: emmercourant@ndcmediagroep.nl.