Coevorden krijgt eerste ArcheoHotspot van het noorden

Coevorden - Vanuit de werkgroep Weeshuisweide is Stedelijk Museum Coevorden bezig met de realisatie van een tijdelijk cultuurhistorisch paviljoen.

In dit paviljoen komt een tentoonstellingsruimte in de opzet van een museumdepot en wordt er aandacht besteed aan de thema’s ‘Garnizoensdagen Coevorden’ en ‘ridders en jonkvrouwen’. Daarnaast wordt een zogenaamde ArcheoHotspot gerealiseerd.

Puzzelen

ArcheoHotspots zijn gevestigd door heel Nederland en zijn een initiatief van het Allard Pierson Museum. Het zijn plekken waar je zelf kennis kan maken met archeologie. Iedereen kan er gratis binnenlopen en meehelpen met de uitwerking van archeologisch onderzoek. Zo kunnen bezoekers op sommige plekken materiaal uit opgravingen sorteren of meehelpen puzzelen met scherven uit bijvoorbeeld een beerput. De bezoekers komen letterlijk in contact met het verleden. Op veel plekken is er ook ruimte om eigen vondsten te laten onderzoeken, vragen te stellen of mee te doen aan activiteiten.

Vrijwilligers met passie voor archeologie

Ook het Stedelijk Museum Coevorden is begonnen met de realisatie van een ArcheoHotspot. Het is daarmee de eerste in Noord-Nederland. Vanuit het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis ontvangt het museum archeologische vondsten, waar de vrijwilligers mee aan de slag gaan. Het museum streeft ernaar om op regelmatige tijden open te zijn. Daarvoor is het op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om bezig te zijn met archeologische objecten en het informeren van bezoekers. Meer informatie: paviljoen@museumcoevorden.nl.