Tafeltennistrainer Willie Ruinemans is teleurstelling voorbij

Dalen / Coevorden – Tafeltennistrainer Willie Ruinemans is de teleurstelling na bijna een jaar wel voorbij, maar het besluit van het bestuur van Globe Hou Tafel ’77 uit Coevorden om met hem te breken doet nog steeds pijn.

"Het is de club uiteraard zijn goed recht om op zoek te gaan naar een ander type trainer, maar de manier waarop het besluit werd aangekondigd viel mij rauw op het dak. Het was een eenzijdige beslissing, een dictaat. Na ruim dertig jaar trouwe dienst wel ontluisterend."

De 57-jarige Dalenaar stak wekelijks bijna vijftien uur in de club. "Je moet dingen niet overdrijven, maar het voelde alsof me iets heel dierbaars werd afgepakt. Er is nog altijd de verwondering dat de wegen zich op deze manier hebben gescheiden. Ik kan het goed begrijpen dat ze een keer iemand anders voor de groep wilden, maar niet als een donderslag bij heldere hemel. Zo ga je niet met elkaar om."

Staat van dienst

Bijna een jaar na zijn afscheid noemt Willie Ruinemans zichzelf echter nog steeds ’een echte Globe Hou Tafel-man, in hart en nieren’. Dat tekent de sportman, die een grote staat van dienst heeft.

"Ik heb geen rancuneuze gevoelens en voel geen enkele wrok." Zijn ogenschijnlijke rust vindt voor een groot deel zijn oorsprong in de liefde voor de Coevorder tafeltennisclub. "Een aantal jaren geleden had je misschien een ander verhaal van me te horen gekregen. Ik kan nu goed met de situatie omgaan, want door de jaren heen leer je ook meer te relativeren. Ik moet wel eerlijk bekennen dat het me soms best wel moeite heeft gekost."

Willie Ruinemans zat bij Hou Tafel ’77 jarenlang aan het stuur en leidde de club naar sportieve successen. Ondanks de teleurstelling over de onverwachte breuk heeft hij zijn batje bij de Coevorder club niet ingeleverd. Wel heeft hij enige afstand genomen. ‘Ik speel nu wat in de luwte, puur voor mijn plezier.’

Lezen en schrijven met batje

Ruinemans kan lezen en schrijven met zijn batje: backhand, forehand en service. Voor de geroutineerde tafeltennisser is het allemaal gesneden koek. Al vanaf zijn jongste jeugd is hij in de ban van het tafeltennis.

"Als jongetje van amper 10 jaar ben ik in het dorpshuis van mijn geboorteplaats Zweeloo met deze sport in contact gekomen. Ik werd hier door spelers als Peter en Gosse de Boer, Albert Klingenberg en Jaap van Brummelen bij de hand genomen. Ze leerden me de eerste beginselen en vond het geweldig. Niet lang daarna ben ik lid geworden van de TTV Zweeloo. Op een gegeven moment had de club geen bestaansrecht meer en zijn toen collectief overgestapt naar TTC Emmen. Daar was veel meer jeugd en meer mogelijkheden. Aanvankelijk speelde ik in de afdeling Drenthe, maar maakte daarna de overstap naar de landelijk B-competitie: De districten Noord, Oost en Midden-Nederland werden wekelijks doorkruist."

Door zijn talent, balgevoel en trainingsarbeid diende het succes zich al snel aan: in 1975 werd Ruinemans in Drachten landelijk kampioen in de B-klasse. Het was de eerste beker en er zouden nog vele volgen. "Op deze prijs ben ik nog steeds het meest trots."

Andere koers

Twee jaar later nam hij vanwege werkzaamheden tijdelijk afscheid van de tafeltennissport, maar in 1985 pakte Ruinemans het batje in Coevorden bij TTV Hou Tafel ’77 met veel verve weer op. Hij speelde jarenlang in het eerste team, had ruim dertig jaar zitting in het bestuur en was meerdere periodes als trainer-coach actief. Vorig jaar kwam de onverwachte breuk. Het bestuur was van mening dat er een andere koers moest worden gevaren. Het sportleven van Willie Ruinemans kreeg een flinke knauw. Van 15 uur per week intensief tafeltennis naar een rol op de achtergrond.

"Het afgelopen jaar heb ik bewust wat afstand genomen, ook om alles rustig op een rijtje te zetten. Heb er lang over nagedacht om Hou Tafel ’77 vaarwel te zeggen, maar uiteindelijk toch besloten om lid te blijven. De club zit voor altijd in mijn hart."