Echtpaar Jager viert briljanten huwelijk

Coevorden - Het echtpaar Gerrit Jager (91) en Minie Jager-Kaiser (84) uit Coevorden is vandaag, donderdag 15 mei, maar liefst 65 jaar getrouwd. Burgemeester Bert Bouwmeester kwam op bezoek en bracht taart, bloemen en een speciale vaas met het gemeentewapen erop mee.

Jager werd geboren in Vries, zijn toekomstige vrouw zag het levenslicht in Klazienaveen. Jager is schipper geweest en lag in Klazienaveen, waar hij Minie ontmoette. Jager: “Het schip was in die winter ingevroren bij de Dordse Brug.”

Na hun huwelijk ging Minie altijd mee op het schip. “Wij voeren door heel Nederland en Duitsland. We gingen dan bij Zwartemeer de grens over om te laden en voeren dan naar Leidschendam en Aalsmeer met potgrond. We kwamen terug met grind.” Het waren heel andere tijden, want de schippers voeren op hun kompas en kaarten.

Het paar kreeg drie kinderen, die naar school gingen op Schippersinternaat Het Kompas in Lemmer. Gerrit en Minie zagen daardoor hun kinderen alleen als zij in de buurt waren.

In 1968 kwam een einde aan het schippersbestaan door een ongeval. “Ik was”, vertelt Jager, “op bezoek geweest bij mijn ouders, die met hun schip in Coevorden lagen. Ik ging terug naar Klazienaveen en bij Zandpol werd de lucht heel donker. Ik besloot te schuilen, maar ik werd getroffen door de bliksem. Ik had geen draad meer aan mijn lijf en was overal blauw. Ik heb zes weken in het ziekenhuis gelegen.”

Jager moest voor controle naar het ziekenhuis in Coevorden en hij en zijn vrouw besloten in Coevorden te gaan wonen. Jager was daarna bezig met baggerwerkzaamheden.

De schipperstraditie wordt voortgezet. De grootouders en ouders van Jager waren schippers en een zoon heeft dit bestaan voortgezet.

Inmiddels heeft het echtpaar Jager vijf kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. Beide echtelieden zien er nog heel patent uit en zij hopen ook hun zeventigjarig huwelijk te halen. Jager fietst nog heel graag en ook autorijden geeft hem veel plezier. Hij en zijn vrouw gaan heel gezellig tweemaal per week koffiedrinken in het centrum.

En hoe de jubileumdag eruit ziet? Dat is nog een verrassing van de kinderen en kleinkinderen.