Wildlands Backstage
Door Hanneke Wijshake

Vier neushoorns met lente in de bol?

Een zonnige maandag beginnen op de savanne. Er bestaan meer vervelende manieren om je werkweek te beginnen. Toch was het ook wel een beetje spannend, want het was de dag van de neushoornintroductie.

Al ruim een half jaar heeft de neushoornman Gus (11 jaar oud) niet bij de dames gestaan én in die tijd was er ook nog eens een jong vrouwtje bij de groep gekomen! Inmiddels heeft Wildlands dus vier neushoorns: één man en drie vrouwen. 

Eind oktober arriveerde een derde neushoornvrouw van 4 jaar oud in Emmen. Zij is van groot belang voor het fokprogramma van de neushoorns in Serenga. In het wild leven witte neushoorns in groepen van meerdere vrouwen en hun jongen. Deze nieuwe vrouw (Elena) is de volle zus van de andere jongedame (Zahra) van nu 10 jaar. De derde neushoornvrouw is Emily van 34 jaar. De enige neushoornman in het Emmer dierenpark heet Gus en is 11 jaar oud. Hopelijk vindt hij beide zussen zo leuk, dat zij allebei door hem gedekt gaan worden.

Voordat de introductie kan beginnen, wordt er al heel wat werk verzet. De afgelopen weken moesten de drie dames goed naar elkaar toegroeien, zodat zij eventueel één front tegen de man kunnen vormen. Maar ook veiligheidstechnisch zijn er vooraf maatregelen genomen. Want het kan er hard aan toegaan tussen neushoorns. Daarom zetten de safari-trucks de toegang naar de woestijn (en dus de kamelen) af, staan er vele dierverzorgers en de dierenarts klaar en staat de jeep paraat om de dieren uit elkaar te kunnen drijven als ze echt aan het vechten zijn. Maar gelukkig bleken deze voorzorgsmaatregelen niet nodig vandaag: eerst mochten de drie dames de savanne op. Toen zij rustig stonden te eten was het de beurt aan Gus. Het duurde niet lang, totdat hij de vrouwen ontdekte. Er werd wat aan elkaar gesnuffeld, er kletterden wat hoorns tegen elkaar, maar uiteindelijk mocht de man bij beide jongedames al een hoofd op hun achterwerk leggen. En zo sjansen neushoorns… Dus dat was een heel goed teken!

Na een uur aftasten en observeren, werd door de dierverzorgers besloten om ook de andere savannedieren naar buiten te laten. Ook dat verliep rustig. Het ging zelfs zo goed, dat er zelfs al dekpogingen door Gus zijn gedaan bij de jongste dame, Elena! Als het ‘raak‘ is, moeten we nog wel even geduld hebben: een neushoorn is 17 tot 18 maanden drachtig.