Artsen gaan klachten bekkenbodem onderzoeken

Coevorden - Bijna alle inwoners van Coevorden krijgen binnenkort een brief thuisgestuurd met uitleg over het onderzoeksproject de Coevordenstudie. Hierbij wordt onderzoek gedaan naar eventuele klachten over de bekkenbodem.

Grietje Knol-de Vries, onderzoeker van de afdeling huisartsgeneeskunde en ouderengeneeskunde van het UMCG in Groningen, licht de studie toe. ,,De bekkenbodem is het gebied tussen de navel en het kruis. Veel mannen en vrouwen hebben klachten in dat gebied. Denk daarbij aan plasklachten, pijn bij het vrijen, of problemen met de ontlasting. Over deze klachten is al best veel bekend. Toch worden de klachten meestal los van elkaar bekeken. In dit onderzoek wordt gekeken hoe vaak klachten voorkomen. Losse klachten en klachten bij elkaar.”

Knol legt waarom dit belangrijk is. ,,Om patiënten beter te kunnen helpen moeten klachten niet alleen los van elkaar worden bekeken. We willen in dit onderzoek ook meer te weten komen over de rol van de bekkenbodemspieren. Bij vrouwen is hierover wel onderzoek gedaan, maar bij mannen nauwelijks. Ook weten we nog niet waarom sommige mensen wel hulp zoeken en anderen niet.”

Huisarts Chantal Everts beaamt dit. Zij promoveerde zelf op een onderzoek naar verzakkingen bij vrouwen. In haar praktijk merkt ze ook dat veel vrouwen geen hulp vragen voor bijvoorbeeld ongewenst urineverlies. ,,Veel vrouwen denken dat incontinentie normaal is en dat er geen behandeling voor is. Dat is allebei niet waar.” Huisartsen zouden patiënten beter kunnen helpen, maar dan is wel meer informatie nodig over deze onderwerpen. ,,Daarom werken wij als huisartsen graag mee aan het onderzoek.”

Haar collega Anke Poelman ondersteunt dit van harte. ,,Het is mooi dat we in Coevorden deze studie kunnen doen. Dat helpt de onderzoekers, maar ook ons als huisarts, om dit onderwerp beter te gaan snappen. Vanuit al onze praktijken worden patiënten uitgenodigd. Zowel mensen met als zonder klachten. Daarmee is deze studie uniek. Nergens in de wereld is een vergelijkbare studie gedaan.”

Grietje Knol legt uit dat de huisartsen bekijken welke patiënten geen uitnodiging moeten ontvangen. Dat is een kleine groep patiënten, bijvoorbeeld mensen die ernstig ziek zijn. ,,Het zou heel ongepast zijn om zulke patiënten een brief te sturen.” Verder krijgen alle inwoners ouder dan 16 jaar een uitnodiging. ,,Die worden vanuit de praktijken verstuurd. Wij hebben als onderzoekers geen gegevens van deze mensen. Zij moeten zich eerst aanmelden. Zonder de inwoners van Coevorden is er geen Coevordenstudie!”