Auke van Telgen zet schouders onder TVC: ‘We hebben zoveel meer te bieden’

Coevorden Turnvereniging Coevorden (TVC) bevond zich in een opmerkelijke positie. Sportief gezien verliep het uitermate crescendo, maar van een dagelijks bestuur was al een tijdje geen sprake meer.

Er was bovendien ook niet een eenduidig beleid en visie op de toekomst. Een ingreep bij de 415 leden tellende club uit Coevorden bleek dan ook onvermijdelijk. Een aantal betrokken clubmensen heeft de handschoen opgepakt.

Met een nieuw beleidsplan en een nieuw bestuur is TVC weer in rustig vaarwater gekomen. Aan het roer staat voorzitter Auke van Telgen. „We zijn een traject ingestapt met Rabobank en NOC*NSF om te zorgen dat TVC weer een goedlopend bedrijf wordt. De beide organisaties hebben ons geholpen bij het samenstellen van een nieuw bestuur en bij het opstellen van het beleidsplan. Er blijkt voldoende kennis in huis om de club adequaat te leiden, maar de ondersteuning van beide partijen blijft voorlopig intact”, zegt de 37-jarige Coevordenaar.

Het nieuwe beleidsplan werd afgelopen woensdag in hotel Talens in Coevorden gepresenteerd. „Er is niet zozeer sprake van een koersverandering, maar wel van een verduidelijking. Het was niet meer helder welke koers er gevaren moest worden. We hebben de strategie tegen het licht gehouden, en nog eens aangescherpt. Een financieel gezonde vereniging met een veilig leefklimaat voor alle leden, waarin alle disciplines een gelijkwaardige positie hebben. De betaalbaarheid en uitvoerbaarheid van onze ambities moeten we steeds goed voor ogen houden.”

Familietraditie

Auke van Telgen is grootgebracht met de turn- en gymsport. „Mijn vader was in het verleden trainer-coach en mijn moeder jureerde wedstrijden bij de jongens. Mijn broertje turnde bij TVC. En ik, ik ben als klein meisje begonnen met kleutergym en later overgestapt naar het turnen. Op dit moment zetten mijn kinderen bij TVC de traditie voort. Mijn zoon Ivar (8) gymt en dochter Ella (6) turnt bij de Jongtalenten.”

In de sporthal geniet ze. „Ik vind het heerlijk om hier even te zitten. Ik vind het mooi om te zien dat je kinderen een sport beoefenen die ze leuk vinden en dat ze glunderen van trots als ze weer iets nieuws hebben geleerd. Daarnaast vind ik het belangrijk dat je als bestuurslid je gezicht laat zien, niet alleen voor de leiding maar ook voor de ouders.” Auke voelde zich niet direct verantwoordelijk om in het bestuur plaats te nemen, maar wel om een vrijwillige bijdrage aan de vereniging te leveren. „Ik ben van mening dat je als ouders best een bijdrage kan leveren. Of dat nu op school of een sportvereniging is. Dat TVC kampte met een flink tekort aan vrijwilligers, was voor mij een reden om nu iets voor de club te doen.”

Ze zet vol overgave de schouders onder de uitdagende bestuursklus. „Het nieuwe beleidsplan vormt de rode draad en dat moeten we bewaken. TVC legt de accenten op zowel breedtesport als wedstrijdsport. In de breedtesport zitten onze meeste leden en vormen daarom een belangrijke pijler binnen onze vereniging. Turnen en gymen dekt bij TVC al lang de lading niet meer. We hebben zoveel meer te bieden, maar dat maakt het tegelijk complex. De organisatiestructuur is cruciaal. Als bestuur zijn we daarin een verbindende schakel.”

Nieuwe accommodatie

De grote wens van TVC? Auke hoeft niet lang na te denken. ,,Een nieuwe hal, waarin alle disciplines kunnen worden ondergebracht. Op dit moment maken we gebruik van verschillende locaties en dat is niet ideaal. Als we alle activiteiten kunnen centraliseren zal de binding met de club een flinke impuls krijgen. Dat gevoel van één vereniging. Dat moeten we in alle geledingen kunnen uitstralen.”

Grote zaken werpen inmiddels hun schaduw vooruit. ,,Volgend jaar mag TVC de halve finale van het NK Meerkamp Turnen én de NK Clubteams Springen organiseren. Twee belangrijke nationale wedstrijden. Een goed moment om TVC in de kijker te spelen."

Het beleidsplan van TVC staat op de website www.tvc-coevorden.nl