Wandelvierdaagse loopt op laatste benen

Coevorden - De 75e avondwandelvierdaagse vindt plaats van 20 tot en met 24 mei. Het zou wel eens de laatste vierdaagse kunnen zijn, want wandelvereniging Tuindorp stopt ermee en heft de vereniging op.

Er zijn veel inspanningen gedaan om het evenement over te dragen, maar die mochten niet baten.

De reden voor deze beslissing is dat de vereniging geen jongere bestuursleden en vrijwilligers kunnen krijgen. 'Wij zijn', aldus Gerrit Jan Meijerink van de organisatie, 'nog steeds op zoek naar vrijwilligers, die een Stichting Avond4Daagse Coevorden willen oprichten. Het zou jammer zijn als de wandelvierdaagse niet meer zou kunnen plaatsvinden. Wij zijn nog wel bereid om volgend jaar initiatiefnemers te ondersteunen met advies, organisatie en begeleiding.'

In vroeger tijden organiseerde de Coevorder Gymnastiek- en Atletiekvereniging Coevorden  In 1962 werd Wandelsportvereniging Tuindorp opgericht, die meteen de avondvierdaagse overnam. Wijlen Age Dijkstra zette sinds 1954 de routes uit, alleen of met anderen. Hij was maar liefst veertig jaar voorzitter van de vereniging. Het aantal wandelaars varieerde in de loop der jaren behoorlijk: er waren 900 tot 1200 deelnemer met als uitschieters 1500 wandelaars in 1980/1981. In 1985 besloot het onderwijs, dat basisscholen niet meer in groepsverband meededen en het aantal deelnemers daalde de jaren erna drastisch. Sinds 2007 zijn de basisscholen wel weer met groepen wandelaars en dat zorgde voor veel meer deelnemers.