Venhorst bereikt mijlpaal met 40 jaar

Coevorden - Venhorst Makelaardij bereikt woensdag 1 mei een mijlpaal: dan bestaat het bedrijf precies veertig jaar. Inmiddels is Venhorst uitgegroeid tot een waar familiebedrijf.

Herman Venhorst was in zijn jonge jaren autoverkoper, maar gooide het over een andere boeg. Destijds begon Venhorst als zelfstandig ondernemer op het gebied van verzekeringen en hypotheken in de woning van zijn ouders aan de Aleida Kramerstraat 3 in Coevorden. Herman en Dia trouwden in oktober van hetzelfde jaar, 1979, en verhuisden naar de Kieftenweg 26 in Dalen, waar Herman zijn werkzaamheden voortzette. „Mijn eerste bureaustoel”, lacht Herman, „was een kappersstoel van mijn zus Willy.”

Dia werkte eerst in de zorg, maar besloot in de zaak te stappen en behaalde daarvoor het benodigde assurantiediploma. In 1986 volgde een verhuizing naar de Kieftenweg. Toen was Herman inmiddels op het makelaarspad actief.

Eerste woning

„Mijn eerste woning die ik heb verkocht was aan de Wendakkers in Dalen. Ik maakte zelf een bordje voor in de tuin. Van het een kwam het ander en ik volgde de makelaarsopleiding, waarna ik in 1992 werd beëdigd als makelaar.” Hij vertelt: „In de eerste tijd gebruikte ik een typemachine voor de koopovereenkomsten, maar die zagen er niet altijd even netjes uit. Notaris Marten Huberts zei er wel eens wat van. Een elektrische typemachine zorgde voor verbetering.”

Verhuizing

In 1996 kochten Herman en Dia het pand van -in de volksmond- ‘Poot van Abels’ aan de Markt in Coevorden. Dat kantoor ging in 1997 open. Tegelijkertijd werd in Dalen het kantoor Venhorst Verzekeringen geopend. Het Daler kantoor is in 2007 verkocht aan het personeel met handhaving van de naam. Inmiddels hebben Herman en Dia gezelschap gekregen van hun drie kinderen. Dat was wel verrassend, want zij hebben allemaal een studie op een geheel ander gebied gevolgd”, vertelt Dia.

Familiebedrijf

Na zijn opleiding commerciële economie en ICT kwam Steven in 2007 in de zaak. „Ik werkte al wel tijdens vakanties en in het weekend in de zaak. Daardoor werd ik aangestoken met het virus en kreeg er veel lol in”, verklaart Steven, die inmiddels makelaar is. Nicolien deed eerst de pabo en vervolgens de studie bedrijfskunde. „Voor mij geldt hetzelfde als Steven. Ik trad in 2011 toe tot de zaak en hoop volgend jaar makelaar te zijn.” Tijmen was in 2015 klaar met zijn opleiding communicatie. „Ik verving in die periode Nicolien, die met zwangerschapsverlof was, om werkervaring op te doen. Na terugkeer van Nicolien bleef ik er werken. Ik richt me in het bedrijf meer op de marketing dan op de verkoop.”

Zo is Venhorst Makelaardij een echt familiebedrijf geworden. Daarnaast zijn er nog drie medewerkers van het kantoor. Mensen van het eerste uur waren Harrie Nijboer (werkzaam bij Venhorst Verzekeringen), Henk Harms en Anneke Zomer.

De makelaardij heeft de crisis goed doorstaan en is met het team klaar voor de toekomst. Venhorst behoort tot de grotere kantoren in de regio en werd in 2016 uitgeroepen tot makelaar van het jaar in Drenthe.