Hoe verwijder je inktvlekken uit een overhemd?

Dit artikel wordt u aangeboden door Overhemden.com.

Inktvlekken; een nachtmerrie voor een elk kledingstuk. Het is vast wel eens gebeurd dat je per ongeluk een pen langs je mooie witte overhemd hebt gehaald. Inktvlekken zijn hardnekkig om te verwijderen, maar niet onmogelijk! Nieuwe vlekken zijn makkelijker te verwijderen dan oude vlekken. Lees dus snel verder hoe je inktvlekken verwijdert uit overhemden.

Inkt op deppen

Voordat je de inktvlek gaat deppen is het verstandig om het volgende te doen. Leg aan de binnenkant van het shirt een doek om te voorkomen dat er een vlek ontstaat aan de achterkant. Gebruik een witte doek voor het deppen. Het is niet aan te raden om wrijvende bewegingen te maken, dit zorgt juist dat de inktvlek er in trekt en groter wordt. Een rustige deppende beweging is voldoende. Blijf de inktvlek deppen totdat er geen inkt vanaf komt. Herhaal deze stap voor de andere kant van de inktvlek.

De overige methodes

Mocht de vlek nog niet verwijderd zijn, kun je een van de volgende methodes toepassen.

 1. Haarspray 
  Haarspray op basis van alcohol werkt bijzonder goed. Voordat je haarspray aanbrengt op de vlek is het verstandig om te testen of er geen nieuwe vlekken ontstaan. Om het te testen kun je het beste een stukje stof van het kledingstuk gebruiken wat niet zichtbaar is. Spuit vervolgens de spray op de vlek en geef het de tijd om in te trekken. Was daarna het kledingstuk volgens de wasvoorschriften. Deze methode werkt ook met gebruik van deodorant. 
   
 2. Zuiveringszout 
  Meng zuiveringszout met water. Breng vervolgens met een wattenbolletje het mengsel aan op de vlek. Laat eerst het mengsel in trekken voordat je het overhemd volgens de normale routine wast.
   
 3. Glycerine
  Glycerine komt veel voor in afwasmiddelen. Het is een middel dat onder andere goed inktvlekken verwijderd. Herhaal de dep methode die aan het begin van het artikel is uitgelegd met Glycerine.

Tips die je moet weten!

 1. Test eerst het middel op een stukje stof dat niet zichtbaar is. Zo voorkom je dat er meerdere vlekken ontstaan.
 2. Hanteer een deppende beweging in plaats van wrijven. Wrijven verergert de vlek.
 3. Zorg dat de vlek opgedroogd is voordat je het kledingstuk wast.

Let op! Het is geen garantie dat je de vlek met bovenstaande methodes voor 100% uit je witte overhemd krijgt.  Het is zonde om een wit overhemd te vervangen vanwege een vlek, maar als je een overhemd vervangt, kijk dan eens op overhemden.com. De overhemden specialist van Nederland en België.