'Dood en begraven' is het thema van de expositie in Stedelijk Museum

Coevorden - In Stedelijk Museum Coevorden werd zaterdagmiddag de tentoonstelling 'Dood en begraven' geopend. Gebruiken en tradities zijn door de eeuwen heen veranderd en daarvan wordt een beeld gegeven in het museum.

Er zijn bibliotheken vol geschreven over de manieren waarop een cultuur met de dood en de overledenen omgaat. Verslagen van, en studies over, de manier waarop nabestaanden omgingen met de lijkbezorging van hun overleden dierbaren, zijn niet te tellen. Deze verhalen oefenen vaak een bijzondere aantrekkingskracht uit op de levenden. "Het is ons voorland", aldus historicus Ger Kleis, die de teksten voor een fraai uitgevoerd boekwerkje schreef. Museumdirecteur Stefanie Ottens heette iedereen welkom, Musikverein Twist zorgde voor passende muziek en Kleis gaf uitleg.

De veranderingen rond dood en begraven zijn toe te schrijvend, hetgeen toe te schrijven is aan culturele, religieuze, maar ook praktische oorzaken. De manier waarop men naar de overledenen keek en hoe de overledenen vervolgens werden behandeld, zegt veel over de heersende cultuur. Naast de fascinatie voor de dood is het ook een onderwerp dat enorm (snel) verandert en gebruiken die wij tegenwoordig heel normaal achtten, waren honderd jaar geleden misschien wel ondenkbaar. Deze veranderlijkheid maken de dood en de verschillende begrafenisrituelen een interessant onderwerp.

De expositie duurt tot 15 september. Het museum in Het Arsenaal aan de Haven is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie staat op de website van Stedelijk Museum Coevorden.