‘Wij willen Drentse belangen bewaken’

Coevorden - Derk ten Berge uit Zweeloo en Jan Zwiers uit Aalden geven hun steun aan Sterk Lokaal tijdens de provinciale verkiezingen. Zij staan op de lijst op respectievelijk plek 18 en 31. 'Het gaat niet zozeer om ons, maar wel om de partij met lijsttrekker Douwe Oosterveen en op nummer 2 Aimee van der Ham.'

'Wij willen met Sterk Lokaal de Drentse belangen bewaken, samen met de regionale afdelingen van landelijke partijen.'

In mei worden de leden van de Eerste Kamer gekozen door de provinciale bestuurders. De stemmen van Sterk Lokaal gaan naar de Onafhankelijke SenaatsFractie (OSF), een platform van onafhankelijke provinciale partijen, dat nu één zetel in de Eerste Kamer heeft.

'De lokale stem', aldus Zwiers, wethouder in de gemeente Coevorden, 'moet verbonden worden op provinciaal niveau en gaat uit van de kracht van de samenleving. Inmiddels hebben de lokale partijen in Drenthe bijna overal verantwoordelijkheid in het college.” Voor Ten Berge (medeoprichter van BBC2014) en Zwiers staan de inwoners voorop. „Het is mooi als de lokale stem zichtbaar wordt in de provincie. Wij willen Drenthe goed op de kaart houden. Het is een mooie ontwikkeling, dat veel landelijke partijen nu ook in de provincie bezig zijn.”

Als belangrijke thema’s noemen zij behoud van banen, verdere verbetering van de bereikbaarheid en toerisme. „En”, voegt Zwiers eraan toe, „wij moeten niet de klimaatopgave in de maag gesplitst krijgen, omdat de Randstad ‘m niet kan uitvoeren. Verder is het vestigings- en woonklimaat belangrijk, waarbij we de rust en ruimte willen behouden. We moeten daarnaast wel blijven zorgen voor woningbouw in gepaste mate.”

Beide mannen zijn blij met FC Emmen. „Nu de club in de eredivisie speelt, staat Drenthe al meer op de kaart. Dit soort activiteiten moet je ondersteunen. De Formule 1 naar Assen halen levert ook internationale bekendheid én banen op. Daarnaast kun je laten zien hoe aantrekkelijk het is om in Drenthe te recreëren.” Een ander voorbeeld is de Dutch Techzone, de samenwerking tussen bedrijven, overheden en onderwijs. „Dat gaat dan wel over werk, maar ook over leefbaarheid met voorzieningen en evenementen.”